Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact

The Megapixel Myth © 2005 KenRockwell.com

Please help KenRockwell..com

About these reviews

See me interviewed on KCBS TV2, Los Angeles, about this
(click the "video" link to see and hear the segment.)

Also in English, Italian, Russian and Serbian.

Uvod
Zaboravite debatu o izbrojanim MegaPixelima u foto aparatima - Nema razlike kada gledate stampanu A4 Fotografija uslikana sa 3MP ili 6MP kamerom - Proverite sami ukoliko ne verujete !
Megapixeli ili rezolucija nema mnogo veze sa kvalitetom. Kolor i tonalitet su mnogo znacajniji sa tehnicke strane stoga nisu retki slucajevi da aparat sa manje MP proizvodi bolje fotke nego drugi sa vecim brojem pixela.

Pixel (PICture ELement)
Pixel je najmanji element digitalne fotografije i kada se slozi mozaik pixela razlicitih boja dobijate digitalnu fotografiju.

Resolution (Rezolucija)
Pomnozite broj horizontalnih i vertikalnih kockica (pixela) i dobicete rezuluciju. Danasnje digitalni aparati imaju uglavnom izmedju 2,000 i 4,500 horizontalnih pixela, preciznije receno: 3MP aparat ima 2048 a 14MP aparat 4,500 horizontalnih pixela - neznatna razlika zar ne ?
To je i poenta ovog teksta koja ce biti detalnjije objasnjena.

Screen Resolution (Rezolucija Ekrana)
100 DPI (DotsPerInch ili TacakaPoColu) je rezolucija vecine 17" ekrana koje koristimo. Matematicki gledajuci ako je rezolucija na vasem ekranu 1,024x768 sa sirina ekrana od 10" onda (1,024/10)=102.4 DPI. Veci ekrani 19,22" imaju generalno vise DPI.

Print Resolution (Stampana Rezolucija)
Vecina stampe je radjena sa 200-300 PixelsPerInch (PPI ili DPI) i ovakva rezolucja stampe nema nikakve veze sa tehnologijom proizvodjaca (recimo 2,880 DPI ili slicne brojeve koje vidite na stampacima odnosi se na nacin kako iglice "pluckaju" boju na papir.

Pixel Count (Zbir pixela predstavljen kao MegaPixel)

Pomnozite horizontalne sa vertikalnim pixelima i dobicete ukupni zbir(povrsinu) - na primer image na 3MP aparatu se sastoji od 2,048x1536=3,145,728 pixela. Stoga su male razlike izmedju 5 i 8 MegaPixela aparata. Dovoljno je 40% linearnog povecanja da bi se broj megapixela udvostrucio!

Mega Pixel Mit
Mega pixel mit su zapoceli proizvodjaci kamera a rado ga prihvatili i nastavili "DigitalniMasturbatori" ili ekipa koja nikada nije fotografisala ali obozava da fotografiju objasnjava kroz hemiju,fiziku i matematiku stoga im je lakse baratati brojkama nego o kvalitetu fotografije.
Prvi Mega-Pixel FotoAparat se pojavio 1991. Kodak DCS baziran na telu Nikon F3 modela i "minijaturnim" storage paketom u vidu laptopa.Cela ova skalamerija je bila teska 8 kg i sa cenom od 30,000 USD je mogla da proizvede fotke od 1.3 MegaPixela.

1998 se pojavljuju prvi DigiCam modeli (ili FixedLensMount) modeli koji premasuju 1 MegaPixel sa cenom manjom od 1,000 USD a sa njima MegaPixel Mit.1999 Nikon (a i Canon) izlazi sa D1 modelom (2000 x 1312 ili 2.6 MegaPixela), Zanimljivo je reci da i danas u magazinima mozete naci fotke napravljene ovim Foto-Aparatima. Da li ste ikada proizveli kvalitetnu fotku sa svojim MobilnimTelefonom koji ima 2 MegaPixela?
Naravno da niste - glavni razlog je velicine senzora koji registruje fotografiju. Na DLSR Aparatima velicina senzora je 25mm x i 16mm na mobilnim telefonima i ostalim Mega-Pixel-Gizmo modelima ovaj senzor je i do 10 puta manji.

Mega-Pixel Manija i profit masina bazirana na naivnosti kupaca.
Ako gledamo tempo digitalnih fotoaparata u zadnjih 7 godina - tek svakih dve ipo godine dolazi do znacajnog pomaka u image kvalitetu.Pogledajte ovde MegaPixelMit prodaju u najsurovijem obliku. Slicno mozete pogledati perfidniju prodajnu taktiku ovde.. U pitanju je klasicna prevara - podatci su netacni, Uvecani deo bi trebao da bude perfektan medjutim je namerno degradiran na vrli jednostavan nacin umesto 7x10cm 4MP fotke prikakazan je detalj stampa od 3,5 x 2.7 METARA !!! Menadzer prodaje je verovatno naterao jadnog dizajnera da uvecava fotku do besvesti da bi potencijalni kupci "shvatili" kako je njihova 4/5 MP Kamera zastarela. Matematicki gledano razlika izmedju 4 i 6 Megapixela aparata je 22.4% a evo i kako 6/4=1.5, koren od 1.5 je 1.2247 ili 22% razlike. Evo i konkretnog primera (3 MegaPixela):

Isti procenat smanjivanja i kropovanja je upotrebljen kao i sa gore navedenih sajtova - i sa 3MP umesto 4MP aparatom.sustina je u tome da je razlika izmedju 4 i 6 MP je 50% u broju pixela ili 22.4% u DPI.
Print Size Rule ( Velicina Stampane Fotografije)
Idealna kombinacija je da stampate sa 300DPI da bi fotka bila ostra izbliza. Evo i formule:
Duza strana stampane fotografije = 4 x (kvadrat megapixela). Primer: Kvadrat od 4MP aparata je 2, Dva puta 4 je Osam sto zanaci najveci format za stampu bez vidljivog pixela (pod lupom) je 8x6" ili u centimetrima 12x9cm, Naravno mozete do 50% vise ali ce ga oko profesionalca primetiti.Posteri i veci formati (koji cete retko koristiti) zahtevaju film (srednji format).

Film vs Digital
Ovo je vec sfera ozbilnje polemike ali Postoje dve teze:
Vecina stvari koje drzimo u ruci je do A4 formata - 3-6 MP je sasvim dovoljno da stampane fotke izgledaju sjajno u ovim formatima.
6 MP = 35mm Film

Za profesionalne potreba
(Galerije i Panoi):
25MP = 35mm Film
100MP = Srednji format Filma (6x4)
500Mp = Veci format 6x9 itd.
Ako se razvoj u digitalnih aparata nastavi tempom kao u zadnjih 7 godina za 2-5 godina digitalna fotografija ce konacno moci da zameni film.
Za sada imate sledeci digitalnih foto aparata.

Prevedeno KenRockwell sajta
Slobodan (BoBa) Vujinovic

Home    Gallery    How-To    Books   Links    Workshops     About    Contact